Ede, stad van sport, voeding en bewegen

Ede ligt in het hart van regio FoodValley. Sport, bewegen en gezonde voeding spelen natuurlijk een belangrijke rol.

Als sporter kan je in Ede je hart ophalen. Als je wilt bewegen is er ruimte genoeg. De stad Ede en haar dorpen beschikken over mooie accommodaties zoals de Vanderknaap-topsporthal, zwembad De Peppel en buitensportaccommodaties voor bijna alle sporten. Als voedselstad hebben we natuurlijk volop aandacht voor gezonde voeding en sport.

Zo is er nauwe samenwerking tussen Gemeente Ede, Sportservice Ede en Ziekenhuis de Gelderse Vallei om patiënten van het ziekenhuis te begeleiden richting een gezonde leefstijl en werken we samen met de Noaber Foundation op het gebied van innovaties die gezondheid bevorderen en veranderingen in gang zetten.

Ook heeft Ede met het Kenniscentrum Sport en Bewegen één van de meest gerenommeerde kenniscentra op het gebied van sport en bewegen in huis. De gemeente en het kenniscentrum werken op sportgebied dan ook nauw samen. Bijvoorbeeld op het gebied van de SROI van sport en bewegen in Ede.

Voor topsport kan je in Ede goed terecht! Met Polar Bears (waterpolo) en DVO (korfbal) als teams die spelen op het hoogste niveau van Nederland. In 2016 was Ede doorkomstplaats van Giro d’Italia en in 2019 was Ede de trotste gastheer van het NK wielrennen. In 2022 zal Ede speelstad zijn bij de European Company Sport Games en zal de officiële opening van het WK volleybal voor dames dat jaar ook in Ede plaatsvinden. Kortom, volop veelzijdigheid.

Door haar unieke ligging midden op de Veluwe is Ede geweldig voor buitensport zoals mountainbike, paardrijden, hardlopen of om gewoon te wandelen. Ede heeft een groot fietsnetwerk waardoor je op een ontspannen manier de Veluwe kan ontdekken met al haar prachtige gebieden zoals de Ginkelse Heide, de stuifzanden maar ook het Kröller Müller museum met haar grote collectie Van Goghs en haar beroemde beeldentuin. Kortom kom eens kijken!


Atlas voor gemeenten en gemeente Ede organiseren deze presentatie in samenwerking met: